
Cat timp acordam telefonului mobil, utilizare regulata a gadgeturi-lor, dependenta de retele de socializare, mesaje, aplicatii online, comunicare virtuala, ignorarea lucrurilor importante – toate astea sunt simptome de nomofobie. Nevoia constanta de a utiliza telefonul sau dispozitive precum tableta, computerul in timpul sedintelor, la baie, in timp ce conduceti duce la dependenta la fel ca dependenta de alcool, droguri si alte dependente nocive. Cum se explica aceasta dependenta? Frecventa utilizare a internetului stimuleaza eliberarea de dopamina la nivel de creier, ce duce la modificarea dispozitiei intr-un mod pozitiv. Deci, simtim nevoia de a stimula din ce in ce mai mult placerea pentru a recompensa creierul. Lumea virtuala ne atrage prin faptul ca putem fi noi insisi, ne putem exprima usor gandurile si ne putem exprima mult mai usor ascunzandu-ne dupa culise. Fobia de a iesi la contact direct cu persoane, anumite frustari interioare si complexele insuflate din exterior ne fac tot mai retrasi si nesiguri pe noi. Solutia o gasim in internet, unde reusim sa acaparam atentie, unde putem fi autoritari si sociali. Cercetarile privind dependenta arata ca dependenta de net duce la comportament compulsiv, nervozitate si negarea contactelor directe cu viata reala.
Cum putem controla excesul folosirii telefoanelor si celorlalte gadgeturi-lor?
- Monitorizarea timpului petrecut cu telefonul.
- Reluarea intilnirilor
- Sport, hobby
- Deconectarea pe o perioada scurta de timp a telefonului in timpul activitatilor de gen: in timpul mesei, la volan, in timpul serviciului.
- Si, in cel mai agravat caz adresarea la la specialist in psihologie.
Deci, ne gasim activitati ce produc placere organismului, incercam sa facem ceea ce ne bucura zi de zi, satisfacand creierul. Astfel, organismul nostru va primi in mod normal emotiile firesti, activitati placute sisenzatii reale.
Controleaza-ti viata ta singur, invinge dependenta de mobil!